måndag 10 september 2007

Är det ungdomsgaranti eller ungas bestraffningsåtgärd!!!!!!

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige, väsentligt högre än i våra grannländer och många EU-länder. Nästan 100 000 unga under 25 år saknar jobb. Det är ett allvarligt samhällsmisslyckande och en tragedi för dessa ungdomar att börja sitt vuxenliv som arbetslös. Allianspartierna riktade också våldsam kritik i valrörelsen mot s-regeringen för det?–?och det var motiverat.
Mot den bakgrunden kunde man förvänta sig att regeringens program mot ungdomsarbetslösheten skulle ha ett ambitiöst och omfattande batteri av insatser för att stärka de många ungdomar som har svårast att få jobb. Istället inför de ett disciplinsystem för jobbsökande med sänkta ersättningar. Merparten av dessa ungdomar skulle i stället behöva utbildningsinsatser, kvalificerad praktik eller lärlingsplatser i kombination med utbildning. Det handlar ofta om ungdomar utan fullständig eller med bristfällig gymnasieutbildning. De får inte jobb bara för att regeringen sätter press på dem. Arbetsgivarna tar inte emot dem.


Regeringen kallar det jobbgaranti. 30000 unga beräknas ingå från 1 december i år. Någon garanti är det inte. Det är ett tvångssystem där pengarna dras in om ungdomar mellan 16 och 25 år inte aktivt söker jobb 30 timmar i veckan, antingen det finns lämpliga jobb att söka eller inte. Hur många okvalificerade jobb, för det handlar om det, finns att söka för 30000 ungdomar 30 timmar i veckan i 15 månader? Ekvationen går inte ihop.
Systemet diskriminerar dessutom ungdomarna eftersom de får en lägre a-kasseersättning än äldre. För ungdomar som inte är kvalificerade för a-kassa ges ett stöd motsvarande studiebidrag, 1050 kronor per månad för de under 20 år och 2528 kronor för de äldre.
Strategin för regeringens jobbpolitik går igen, för unga som för gamla. Det handlar om att skapa en arbetsmarknad med lägre ersättningar, lägre löner än avtalens minimilöner. För äldre, ofta över 55 år, som varit mångårigt arbetslösa ska in en jobb- och utvecklingsgaranti som infördes 1 juli i år. Också den ska ge lägsta aktivitetsstöd 223 kronor per dag, precis som ungdomsgarantin som ska ge lägsta aktivitetsstöd i stället för full a-kassa. Så skapas en låglönemarknad vid sidan av den ordinarie arbetsmarknaden där kollektivavtalens minimilöner inte gäller. Så sätts press på löneutvecklingen på hela arbetsmarknaden, press nedåt mot lägre löner.
Jobbgarantin kommer inte att rusta alla de ungdomar som har för dålig utbildning och saknar erfarenhet från arbetsmarknaden ett skvatt för de jobb de vill ha men inte kan få.


Men med tanke på vår statsminister och dess hantlangare Sven Otto L, kan våra ungdomar inte förvänta sig något bättre!!

Inga kommentarer: